Sommerjobb i Trysilskogen

Skogselskapet i Hedmark og Trysil Kommuneskoger samarbeider i et rekrutteringsprosjekt som heter JOB:U der målet er å gi flere yngre kunnskap om skogbruk og skogfaget generelt og rekruttere fremtid arbeidskraft. Til sammen fjorten kommuner har et slikt rekrutteringsprosjekt, og Trysil er en av dem.

Av: Gry Torgals, Lokalavisa Trysil – Engerdal, 05.07.2022

Takk til Lokalavisa Trysil – Engerdal for å la oss dele saken for alle som er interessert i JOB:U.

TRYSIL: Fem ungdommer som har tilhørighet i Trysil skal jobbe med ungskogpleie i tre uker denne sommeren. De har fått opplæring i å bruke ryddesag, og grunnleggende kunnskap om hvorfor ungskogpleie er viktig. Lars Erik Rønningen fra Skogselskapet i Hedmark er prosjektleder, og samarbeider tett med Skogsjefen for Trysil Kommuneskoger, Even Ifarness og Driftsleder Ola Stensby. I tillegg har Kommuneskogen arbeidsledere, blant annet representert ved Torbjørn Andersen, som er ute i feltet sammen med ungdommene.

Lokal rekruttering

Trysil Kommuneskoger har store arealer, og det trengs rekruttering av yngre folk inn i skogfaget på ulike måter. Rekrutteringsprosjektet lyste ut ledige sommerjobber, og fem ungdommer i alderen 15-25 år skal jobbe med ungskogpleie i tre uker. I forkant har de hatt opplæring på Sønsterud i bruk av utstyr som blant annet ryddesag, og annet utstyr.

– De får skikkelig opplæring i forkant. Ikke bare det praktiske, men også kunnskap om skogen på forskjellige måter. De gjennomgår et kurs i å bruke ryddesag, som de får et bevis på. De får også prøve simulator der de kan prøve å kjøre en lassbærer og tømmerlegger, sier Rønningen.

Hardt arbeid

– Det er mye nytt å lære for ungdommene. Ikke minst erfarer de mye av å ha en slik type sommerjobb. Selv om de får riktig utstyr og det de trenger, er det noe med å være ute i vær og vind. De erfarer det å måtte ha nok inntak av væske og næring, sier Rønningen.

– Det er fint at de kan få seg sommerjobb lokalt. Selv om det ikke er en lett jobb, får de godt betalt og får erfare hvordan det er å ha en slik jobb, selv om det å jobbe i Kommuneskogen også består av mye annet type arbeid i tillegg, sier Ifarness.

En vanlig dag med sommerjobb består i å møte opp klokka åtte om morgenen, på med sele og sag for videre å starte opp jobben. De har hvile klokka ti og tretten. Så avsluttes dagen rundt klokka femten.

– Ungdommene lærer mye selvstendighet gjennom jobben, og de lærer fort, sier Torbjørn Andersen.

Torbjørn Andersen har jobbet i over førti år i Kommuneskogen, og før det startet han opp i Borregård. Han følger ungdommene gjennom dagen, og kommer med gode råd og tips.

– Ungskogspleie er det viktigste man driver med, og ungdommene ser resultater med en gang av det de gjør av praktisk arbeid. Ungdommene er flinke til å stå på. Det er ikke et lett arbeid de er satt til å gjøre, og mye handler om riktig teknikk. Det tar tid å lære seg. Selv om jeg egentlig er pensjonist, er det fint å bli spurt om å kunne bidra, og ikke minst er det morsomt å bli spurt, sier Andersen.

DYKTIGE: Sjefene gir gode tilbakemeldinger på ungdommene. Sigurd Røberg demonstrerer bruk av ryddesag. FOTO:GRY TORGALS

Tjener egne penger

Ungdommene er enige om at det er fint å tjene egne penger. Det er også en motivator at de har frikort og kan få hver krone de tjener inn på egen konto.

– Det er både gøy og litt slitsomt med sommerjobb. Saga er litt tung. Har ikke helt planlagt hva jeg skal bruke pengene på. Mulig at jeg kommer til å ta utdanning innen skognæringa, sier Brage Hubred

– Jobben er artig, men tungt. Det ha vært interessant å ha dette som sommerjobb. Pengene jeg tjener går nok hovedsakelig til å ta førerkortet etter hvert, sier Eivind Hubred

-Jeg satser på å komme inn på Sønsterud til høsten, det er veldig nyttig å hatt dette som sommerjobb i forkant, sier Sigurd Løberg

– Det har vært bra å ha dette som sommerjobb, selv om været har vært veldig skiftende. Pengene jeg tjener har jeg tenkt å bruke på blant annet hodetelefoner og bukser, sier Sivert Brenden.

Samarbeid er viktig

– Det er flere yngre som velger utdanning innen skogfaget nå, og det er positivt. Vi har to yngre som er ansatt som lærlinger i Kommuneskogen og det er viktig at vi satser på fremtidig arbeidskraft, sier Even Ifarness.

– Til rekrutteringsprosjektet JOB:U er det mange som bidrar, blant annet Fylkeskommunen, Glommen, Mjøsen, SB Skog, Stora Enso, Skogkurs, MET/OKAB. I tillegg koster det kommunene noe tusenlapper for å være med på å administrere prosjektet, men målet er å få rekruttering og arbeidskraft tilbake til kommunene, sier Rønningen.

– Det er viktig at unge folk får kunnskap om skogen, skogsdrift og skognæringen vi har. Derfor kommer Trysil Kommuneskoger til å lage et et opplegg med en skolefagdag. Vi kobler oss på mot Trysil kommune og skolene, så får vi se hvilke trinn og skoler vi kan få med på det, sier Even Ifarness.


Denne saken er publisert med tillatelse fra Lokalavisa Trysil – Engerdal